Esik. Az embernek nemcsak az élettől megy el a kedve, hanem attól is, hogy kidugja az orrát a paplan alól. De enni ilyenkor is kell.

 

Először is benézünk a hűtőbe, és elborzadunk. Aztán a nappali asztalán meglátjuk a megoldást.

 

Közel 30 kg szárított erdei gomba. Lám mi minden belefér egy nagyobb befőttesüvegbe. Van benne vargánya, trombitagomba, márványos pereszke, lilapereszke, meg a JóIsten tudja még mi. Mindenestre nem hiába jártuk annyit az erdőt. Veszünk 3 dl forró vizet, belemorzsolunk 2 nagy marék gombát, szórunk mellé pár nagyobb gombaszeletet is és félre tesszük 20 percre. 5 dkg vajon megfuttatunk 1 evőkanál lisztet, felöntjük hidegvízzel, csomómentesre keverjük, felforraljuk. Sózzuk, fehérborssal ízesítjük. Hozzáöntjük a beáztatott gombát – a levével együtt. Főzzük 10 percig finom lángon. 2 dl főzőtejszínben elkeverünk egy kanál lisztet (használhatunk tejfölt is, ha arra támad gusztusunk), és behabarjuk. Tehetünk bele csipetkét is, de nem muszáj. Felforraljuk, csuporba szedjük, és megszórjuk frissen aprított metélőhagymával…

   

Aki megkóstolja, többé nem vásárol termesztett csiperkét…