Rakjuk félre a hümmögést és a restséget, és vegyük elő a reszelőt. Amennyiben oly szerencsések lennénk, hogy a modernkor vívmányai (értsd robotgép) lehetővé teszik a mechanikus reszelést, éljünk vele. Míg a robotgép reszeli a meghámozott krumplikat, igyunk egy pohár sört. Ha mindezt hagyományos - kézi - erővel kell elvégeznünk, igyuk utána - az elvégzett munka örömére. Ezzel a nehezén már túl is lennénk.

Egy vöröshagymát vágjunk kis kockákra (1kg krumplihoz 1 fejet) és nagyon kevés olajon pirítsuk aranysárgára, sózzuk, borsozzuk meg. Hagyjuk hűlni (addig is ihatunk egy pohár sört). A lereszelt burgonyához (miután a levét kinyomkodtuk és lecsurgattuk a levét) szitáljunk lisztet, s keverjünk annyi aludttejet (esetleg tejfölt), hogy sűrű tésztát kapjunk. Vigyázzunk, a sok liszt keménnyé és élvezhetetlenné teszi a prószát! Adjuk hozzá a hagymát, és keverjük össze. A masszát pihentessük 10-15 percig (két pohár sörnyi ideig). Palacsintasütőbe tegyünk mogyorónyi zsírt, lassú tűzön hevítsük, s abba terítsük a „tésztát” 4-5 mm vastagon. Így süssük meg mindkét oldalát, lassú tűzön. Tányérra borítjuk, az egyik felét megtöltjük tejföllel, sajttal, vagy sült tarjával, vagy párolt zöldségekkel, vagy éppen azzal, amire gusztusunk van, és ráhajtjuk a másik felét…  Desszertnek készítsünk kelt prószát (kukoricapite, leánykori nevén: körhöny). 3 tojássárgáját, 3 evőkanál vajjal és 3 púpozott evőkanál kristálycukorral kikeverünk. Csipet sóval, 2 dkg felfuttatott élesztővel és ½ l tejjel simára kavarjuk, és óvatosan belévegyítjük a 3 tojásfehérjéből felvert habot. Kukoricaliszt és búzaliszt 2:1 arányú keverékéből annyit keverünk belé, hogy könnyű tészta legyen. 1 óra keltetés után - ha a keléstől meghígul - marék búzadarával sűrítjük szükség szerint. Kizsírozott tepsibe (20x30 cm) öntve, kimagozott meggyszemeket, vagy ½ cm-esre vagdalt rebarbaralevél-szárat bőven nyomkodunk beléje, és közepes tűzön sütjük. Megsütve, mint a szép sárga piskótát, vaníliás cukorral tálaljuk. Kései szüretelésű bort iszunk hozzá.